onsdag 20 februari 2008

Brillat-Savarin

Var tvungen att köpa en liten bit av denna erotiskt goda färkost från Normandiet. Namnet kommer ifrån den franska gastronomen med samma namn från tidigt 1800-tal, men ostens egentliga ålder är från 1930-talet då den skapades av den franske osthandlaren Henri Androuet. Den krämiga kärnan av komjölk (på förpackningen pastoriserad) är omgiven av ett skal av vitmögel som har en hel del beska i sig. L hoppar över skalet så jag får det alltid för mig själv... (osten verkar ha fått någon form av njurslag av mjölkpaketet på vägen hem)

Eftersom vi åt räkor innan så drack vi en av våra vita husviner - Bellingham Chenin Blanc. Skalet hade ungefär samma inverkan på vinet som kaviar har på apelsinjuice... Enligt boken ska man dricka Roséchampagne alternativt bättre Chablis eller Pinot Noir från Bourgogne.

2 kommentarer:

johnny bråttom sa...

ja...du får tacka Louis Pasteur !!!! Pastörisering heter det ju a suedois.....

David Mancuso sa...

Vad är det för fel på hushållsost ?