måndag 31 mars 2008

Queso de Hoja och Recioto

Ursäkta uppehållet, har verkligen haft ont om tid på sistone...
Förra helgen var vi sugna på något kraftigt och fick denna på rekommendation från killen på Hildas ost i Saluhallen. Queso de Hoja, en grönmögelost från Asturien i Spanien. Efter att ha legat framme i över fyra timmar är den rejält krämig. Doften ganska snäll/mild. Kanske beror på alla opastöriserade kittostar med tillhörande odör vi smällt i oss det senaste året? Det är i alla fall bra tryck i smaken, varken frän eller stickig. Fint möglig gräddig i smaken.. Inte lika god som en Roquefort eller en Ädla men ändå riktigt bra.

Eftersom vi helst föredrar Sauternes när det gäller sött vin så är det första gången vi inhandlar denna söta röda. Recioto della Valpolicella, 2004 av producenten Domini Veneti. Färgen är blåröd och doften är fruktig med en lite ekig vanlijton. Drag av russin. Smaken håller i sig länge och är mycket söt, lite saftig fast på ett positivt sätt. Upplever det som fruktigt kryddigt. Lite svårt att definiera allt...Till osten passar vinet utmärkt, bättre än förväntningarna. Vi testade även med mörk chocklad (Marabou Hallon) och det funkade också perfekt. Denna kommer vi lätt att köpa igen.

Inga kommentarer: