måndag 15 december 2008

Kålens revansch

Jag minns hur skolbespisningen i Västerfärnebo centralskola under rubriken råkost blandade riven vitkål med industri-processad lingonsylt. Inte undra på att kålen har ett skamfilat ryckte. Vitkål, grönkål, blomkål, rödkål, surkål, brunkål, brysselkål, savoykål. Det är dags för revansch. Vitkålen, svensk givetvis, är tokbillig nu, t o m på Ica Nära. Köpte 2,5 kg för 25 kr och drog ihop en enkel kålpudding igår. Mammas gamla favoriträtt. Smakar bättre än det luktar.

Kålpudding
Ca 300g blandfärs
1/2 dl rundkornigt ris hoppar jag över.   
Typ 750 g vitkål (litet huvud)
En liten gul lök
Ett ägg
Några msk ljus sirap, testa
En dl vatten
Smör för stekning
Havssalt
Nymald peppar

Rårörda lingon
Typ en dl frysta lingon
Några nypor socker, jag brukar köra råsocker.
Lite balsamvinäger
En skvätt vatten

Fräs löken lätt och rör sen ihop med köttfärs (rå), ägg, vatten, salt och peppar till en ganska lös färs. Hacka kålen och fräs i smör och ringla över sirap. Häll på vattnet och låt det fräsa lite till. 
Varva allt i en stor gryta. In i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter. Koka lite potatis. Häll upp en kall öl och fixa samtidigt lite rårörda lingon. Salut!


1 kommentar:

Finare Vinare sa...

Inget smakar bättre till kål än kål!