lördag 20 december 2008

Knäckebröd

Efter osten och när fonden kokade passade jag på att baka lite bröd. Perfekt att ta med hem över julen. Busenkelt men lite svettigt under själva utbakningen. Mors recept igen. Finfint till frukost, julbord eller ostbricka. 

Knäckebröd 30-40 st
25 gr jäst
5 dl vatten
1 tsk havssalt
1/2 msk stött anis
1 liter grovt rågmjöl, 550 gr
2 dl vetemjöl, 120 gr

Smula jäst och blanda upp med fingervarmt vatten. Tillsätt resten av ingredienserna men spar lite rågmjöl. Arbeta ihop till en ganska lös och slät deg. Strö över mjöl och låt jäsa till det dubbla i bunken under plastfilm och handduk i en 1 timme och 15 minuter typ. 

Sätt på ugnen på 250 grader. Arbeta ihop degen, mer rågmjöl brukar behövas. Knåda. Dela i 30-40 bitar och kavla ut. Upp på bakplåtspapper och låt jäsa typ 10 minuter till. Grädda i ugnen i 5 minuter. Nu är det tempo som gäller. Akta så att inte den tunna degen bränner. Lätt hänt...

Ostknäcke till vänster. Sillknäcke till höger.  

Inga kommentarer: