torsdag 1 januari 2009

Banon, Comté och Valençay med aprikoser i vaniljlag

23.40, strax efter detta tappade vi det. Proppmätta och något onyktra efter ost och dryck soda-streamade vi tetravin eftersom finbubblet var slut... Något konstigt övertryck skapade en sprutande fontän över halva köket. Efter moppning och skålar gav vi oss på gasbrännaren för crème brûlén. Ingen skadades. 

Valençay (AOC) Historien säger att efter misslyckade strider i Egypten passerade Napoleon slottet Valençay i centrala Frankrike. När han fick syn på de pyramid-liknande ostarna lackade han ur och tog upp sitt svärd och högg av toppen som en markering. Över 200 år senare tillverkas denna opastöriserade getost fortfarande utan topp.

 Banon (AOC), opastöriserad mild getost från Provence.

Fulbubbel. 

8 kommentarer:

Mallis in real life sa...

Hur fasen kom ni på tanken att sodastreama tetravin? Fast å andra sidan får man många fina idéer på fyllan.

VIlle egentligen bara säga att jag har hittat din blogg. Ha en god fortsättning på det nya året.

Mallis

Jim sa...

Vi kan säga att resultatet blev som vi förtjänade. Skit in, skit ut. Men det var väldigt kul just då...:) Ha en fin fortsättning själv så syns/hörs vi.

Frankofilen sa...

Haha, klockrent. Soda streamer + tetravin = Moët & Chandon...

Frankofilen sa...

...och osten ser ju sjukt bra ut. Är hårdosten en L'Etivaz?

Jim sa...

Nej tyvärr. Ärligt talat är jag osäker på producenten också..vet bara att Comtén hos fransmannen är den bästa jag hittat i stan. Ska kolla med honom nästa gång.

Syrran sa...

Okej, fulbubblet var min idé och jag fick betala duktigt för det dagen efter...

Fick vi inte till någon bild på den helt underbara dock till utseendet något anskrämliga fisken?

Jim sa...

Det vore en skymf mot rätten att visa upp bilderna med tanke på smaken...Vi får köra en repris och jobba mer på ljussättningen.

JACOB KARSTRÖM sa...

Hörde att Elektrolux i samarbete med Mora tagit fram en ny blandare som med hjälp av ett bra boxvin och lite kolsyra under diskhon gör dig till en Sommelier Royal. Jesus Christ är arbetsnamnet och säljs via Binova på Övre Husargatan för 29 kameler.

Jacob