lördag 28 februari 2009

Långkokta lammlägg i rödvin och kalvfond

Efter en lång fredag med middag på Casa Nostra och dans på Styrbord Babord till Trus'Me var vi rejält sega i lördags. När hungern äntligen började återvända fick det bli en variant på kokta lammlägg. Istället för en grund i tomatsås så kokade vi läggen endast i rödvin och kalvfond. Till det öppnade vi en flaska som vi fått från Sara & Per som visade sig vara en riktig killer. Saronsberg Full Circle, 2005 - 90 % Shiraz, 6 % Mourvèdre och 4 % Viognier. Kraftig doft av frukt, rökig och lite dill. Smaken är kraftig, mycket frukt och fint avrundad med tydlig syra.  

Ingredienser 2 pers
3 lammlägg (ett var räcker) (rimmade)
6 dl rött vin eller så det täcker (Godare vin=godare smak)
3 små gula lökar
4 små morötter
3 vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 msk timjan
1 msk rosmarin (mortlad)
Lite bladpersilja
Salt & peppar
Olivolja för stekning

Salta och peppra läggen och stek en fin yta i pannan (den på spisen). Denna gången fräste vi aldrig grönsakerna utan tippade i alla ingredienser inklusive lägg i grytan fylld med vin och kalvfond. Sen fick allt koka under lock i lite drygt två timmar. När köttet släpper från benen är läggen klara (dom fick dock unna sig lite längre...)

När det började närma sig slutet lyfte jag över 2-3 dl vätska i en kastrull, tillsatte lite balsamico och lät reducera ned till knappt 1 dl. Sen redde jag av med lite maizena och skickade ner en klick smör. Mumma!

Om inte läggen är rimmade så kan man fulrimma genom att smörja in med salt och lägga i påse ett dygn i kylskåpet. Torka sedan av läggen de åker ner i pannan. 

Tillbehör
Det fick blir lite ugnsrostade potatisar med morötter och palsternacka. Smaksatt med vitlök, rosmarin, olivolja, salt och peppar. 

Inga kommentarer: