fredag 22 maj 2009

Äppelglacerat sidfläsk med pepparrotsstuvad potatis

Igår var det dags att testlaga receptet på sidfläsk från Smakas gamla meny som jag äntligen fått efter ett halvårs tjat...tack P-A. Även om det blev lite färglöst så smakade det fantastiskt. Salt, sött, syrligt och pepparrot. 

Eftersom jag fick ingredienserna över ett glas så bör nog proportionerna finjusteras. Det blev väldigt mycket glace över... Det hemkörda äppelmoset var varken så sött eller syrligt så vi stöttade med lite äppelcidervinäger och socker, citron går säkert utmärkt också.

Sidfläsk (2p)
400 g rimmat sidfläsk - eller så mycket du kan med
1 l äppeljuice (Tropicana what else?) - måste täcka köttet
En nypa timjan (torkad)
2 Lagerblad
Typ 8 pepparkorn

Koka sidfläsket (med kåpa) i äppeljuice, pepparkorn, lagerblad och lite timjan i ganska precis 90 minuter. En tandpetare ska går att sticka igenom smidigt, fast med visst motstånd. När det kokar ser det verkligen inte gott ut, men håll ut. 

Glace
1/2 gul lök
1 dl äppelmos 
1/2 tärnat äpple (syrligt)
2 nypor riven pepparot
1 nypa rosmarin

Finhacka lök och fräs glansig och mjuk i olja. Blanda ner fintärnat äpple, äppelmos, pepparrot, lite rosmarin och låt koka. Typ 10-15 min fick räcka, sen smakade vi av med salt och lite peppar på slutet. Nästa gång ska vi nog testa och mixa glacen finare för att få en slätare konsistens.  

Skär bort det yttersta bruna på svålen innan glacen går på. In in ugn på 175 grader cirka 10 minuter. Vi grillade på lite på slutet för att få mer färg. Servera med pepparrotsstuvad potatis och toppa med riven pepparrot. 

5 kommentarer:

Kahuna sa...

Så jämrans gott va. Ska vi ta en confitkokt på Smaka nästa vecka? Vore riktigt najs.

Jim sa...

Vi bokar en tid på måndag.

Jacob sa...

Gris och Gravenstein ÄR en överjävlig kombination.

Holger sa...

Tackar för receptet, detta stod på vårat midsommarbord, mycket gott! Kankse var mina nypor pepparrot en anings för stora och min nya rosmarin en aning för liten, men det korrigerar jag till nästa gång.
Den lille grisen är ett så underskattat stackars djur va (billig också)...

Jim sa...

Härligt att höra! Jo, grisen är verkligen underskattad. God och billig..