söndag 21 juni 2009

Hurra för Swedish Taste!

I onsdags på Lindas dag var det äntligen dags att testa Swedish Taste. Toppbetygen från GP, DI och White Guide visade sig verkligen inte vara några tillfälligheter. Kreativitet går igenom det mesta och både kök och servis levererar grymt. Mottagandet med den lilla pallen för handväskan är en så bra idé. Varför har inte någon kommit på den tidigare? Finkänsligheten hos servisen bevisas direkt när vi på ett högst avslappnat sätt får en sista-sekunden-upplysning innan flaskan öppnas, att husets Champagne-rekommendation kostar 265:- per glas (jo, vi nöjde oss med en av de billigare, Deutz Brut Rosé, för 165:-).

Menyns tio rätter är kreativa svenska smakvarianter, flera ganska roliga dessutom. Eller vad ska man säga om skaldjur "fisk & chips" curry och Björrödsägg "Royale" kapris... 

Pata Negran, Jamon Iberico de Bellota Gran Reserve, är lagrad i 40 månader och är den godaste j-la skinka jag käkat i hela mig liv. Söt! Till de första fem smårätterna som serveras samtidigt får vi två vita att jämföra med. En klassisk tysk vit Riesling (Deidesheimer från Von Buhl, Pfalz) mot en amerikan med nio olika druvsorter (Evolution från Sokol Blosser Vinery, Oregon). Båda helt fantastiska. Allt hälls upp, justeras och fylls på en andra gång (!!) i svarta handskar för att inte lämna märken på glasen. Associationen går till Formel 1-mekaniker. 

Skum och mousse dyker upp i flera rätter, kanske bäst i Fourme d' Ambert med granskott och frissésallad (översta bilden) som paras ihop med en frisk och fruktsöt Tokaji (Oremus Tokaji Aszu 5 Puttonvos).

Sista rätten - rabarber med isad trädgårdssyra, jordgubbar och pistagenötter - är fint parad med en Moscato di Asti (Castello Banfi). En väldigt frisk och god avslutning. 

Jag skulle inte bli förvånad om Magnus och gänget får en stjärna nästa år. Nu återstår bara att testa deras lunch och delikatessdisk från butiken vägg i vägg. Jag tror inte vi kommer bli besvikna.