fredag 31 juli 2009

Vilhelmsdals gårdsmejeri


På en liten ensam gård söder om Tommarp på Österlen ligger Vilhelmsdals gårdsmejeri som startades av Stockholmarna Lars och Christina Anderberg 2006.

Efter att ha tagit mig förbi en arg hund och några hönor knackar jag på ladan. Lars öppnar och förklarar att gårdsbutiken varit stängd sedan snart två år. Han måste ha sett min besvikelse för han hinner knappt avsluta meningen innan han frågar vad jag vill ha. Entusiastiskt springer han in i kylrummet och hämtar ett gäng ostar som han beskriver och ger vintips till. Ett tag tror jag nästan att han ska skicka med det där sällsynta Soave-vinet som passar så bra till mögelosten... 800 gram getost senare sitter vi lyckliga i bilen tillbaka till vår hyrda skånelänga.

Blå Geten (stående mitten)
Ett lätt mögeldamm pustar upp när vi skär upp den. Mjuk, krämig och extremt mild och rund i smaken. Supergod!

Lill-Stina (längst fram till vänster)
En vitmögelost gjord på getmjölk. Mild doft av get och smak i klassisk vitmögelstil med mjuk getkaraktär.

Tant Elsa (längst fram till höger)
En kittost gjord på getmjölk med stark doft, lätt syrlig och med viss mögelkaraktär. Även en tydlig doft av hönshus och ladugård. Syrran refererar till äggen som aldrig blev till kycklingar, utan stilla ruttnade under hönan Agdas bruna fjädrar när vi var små. Lite taskigt kanske, men den luktar faktiskt inte så gott... Smaken är kraftig och desto godare. Även där en ton av ladugård. Tror den var i mognaste laget.

Övriga ostar är från Androuet. Charolais - Bourgogne (längst bak till höger) även det en get. Doft av jord och trädgård. Salt i smaken och en ton av champinjon och brie. Lite mögel också. Övriga är Sainte Maure - Touraine, kvällens femte get samt Gruyére des Grottes - Suisse.

Vilhelmsdals ostar finns för tillfället i Göteborg bara att köpas hos Hugo Eriksson i Saluhallen men nya återförsäljare är tydligen på gång. Ostarna serveras även hos Mathias Dahlgren på Grand i Stockholm, vilket säger något om kvaliteten.

Hittade även en film från Sydsvenskan.

4 kommentarer:

Fredrik sa...

Hallå, ingen vidare tur att få någon tur på gården. En ilsken hund mötte oss vid bilen, helt rabiat, ringde men ingen svarade. Klockan var straxt efter 13 så det skulle vara öppet. But no.

Schysst blogg!

Jim sa...

Vilken otur. Har du varit hos andra på rundturer?

Chezsofia sa...

Lika bra att man inte åkte till vilhelmsdal i sommar då. Däremot har jag provat deras ost för första gången i sommar.

Annars är det kul med ostturism. Jag har hunnit med två gårdar i sommar Bredsjö och Hollmanna gårdsmejeri.

Trelvig blogg med mycket ost!

Nilla sa...

Kommentar till Fredrik.

Vad beträffar den "rabiata" hunden, kan nämnas att du talar om om en dansk-svensk gårdshund med en mankhöjd på blyga 20 cm. Tur att du slapp träffa Herr Gås... :-D

Anställd affirmör.