söndag 13 september 2009

Chiligryta - sökandet efter den perfekta styrkan


Det bästa med att vara förkyld (svininfluensa?) är att man får dricka starksprit till Aktuellt på en måndag. Man får även hetsäta en burk marinerade vitlökar med hopp om att skrämma iväg bacillerna. Gårdagens chili-experiment var kanske det bästa försöket hittills, idag känns det mycket bättre.

Fredrik i Pallazzot är sjukt bra på chiligrytor och eftersom han inte svarade i mobilen så fick det bli på känn. Förutom chili och bra kött, så tror jag nyckeln är burken i mitten - bönsås/bönpasta. Efter noggrant urval på den asiatiska butiken (den borde varit spansk jag vet) så hittade vi två burkar med få ingredienser som både var utan konstiga tillsatser och fisksås... (Ajvar från Bellevue) Med grytbitar på högrev från Gröna gårdar tycker jag första försöket blev helt ok. Detta är mest en minnesanteckning på vägen och bör kanske inte ses som ett färdigt recept.

Ingredienser
Ca 500 gr grytbitar på högrev (ekologiska)
2-3 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 paket Muttis krossade tomater
4 rågade matskedar chilipasta
2 rågade matskedar bönpasta
2 rågade matskedar ajvar
2 gröna grovt hackade paprikor
1 röd grovt hackad paprika
1 burk små svarta bönor
3-4 Grön chili (Capsicum Frutescens) Antal beroend på styrka.
Styrka: 50 000-100 000 Scoville enligt boken men denna var ganska vek...
Juice från en halv lime
Salt
Vatten
Kallpressad ekologisk rapsolja

Bryn först lök och vitlök, sen köttet. Blanda och i med resten, men vänta med bönor och paprika. Låt koka i 2 timmar. I med paprika och bönor, salta om det behövs. Späd med vatten så det inte kokar torrt. Låt koka ungerfär 30-60 minuter till.

Nu är det sjukt mustigt, men inte för starkt. Kötttrådarna är så möra att dom smälter. Surdegsbröd eller ris är nog bäst till. Vi nöjde oss med en Ica-baguette. (ve och fasa)

Inga kommentarer: