söndag 25 oktober 2009

Brie De Meaux De Tradition (AOC)


Det här opastöriserade originalet från Renard Gillard får exemplaren man hittar i dagligvaruhandelns trötta ostdiskar att framstå som rena skämten. (gäller inte Ica Focus) Att gummi-kopiorna som serveras, gärna med röd paprika, på släktkalas, studentskivor och andra högtider ens får kallas för Brie är skymf mot denna ostarnas ost.

Gillards Brie De Meaux vann för övrigt Ost-VM 2007 som världens bästa ost. Tyvärr verkar deras site hackad...)

Brie De Meaux är den mest klassiska av franska ostar och räknas som förebilden för ostar i vitmögelfamiljen. Första noteringen är från 774 och sedan 1980 har den en egen appelation strax utanför Paris. Konsistensen är krämig med ett hårt skal som lätt knäcks, till skillnad från kopiornas sega yta. Smaken är rejäl, detta exemplar är väl mogen. Gräddig med toner av champion och nöt. Svaga stallvibbar också. Bra skit helt enkelt.

Vin till blev en Crozes-Hermitage 2005 (E Guigal) som kanske är i kraftigaste laget. Men oj så gott. Röd Bordeaux är ju annars typvinet till denna ost.

3 kommentarer:

Josef Bengtson sa...

Instämmer, Brie de Maux är fantastiskt! Men vem är kompisen till höger i bild? Unge herr Comte eller rent utav monsieur Gruyere?

Jim sa...

Gruyere Reserve. Extralagrad och sjukt god.

ostbloggen sa...

Bra skrivet.
En äkta mogen Brie är suveränt god. Tyvärr så dominerar ju de taskiga plagiaten på samma sätt som för Camembert men det är nog bland Briekopiorna man hittar de värsta avarterna.