onsdag 21 april 2010

Winemakers dinner med Theresa Breuer & Avalon


Grymt initiativ av Avalon som tar hit Theresa Breuer från tyska vinhuset Georg Breuer (Rheingau) genom Vingruppen. Avalon som av vissa har fått kritik, framförallt på servicen, har ryckt upp sig. Köket som jag provat flera gånger det senaste året, framförallt under lunch, levererar. Kvällens viner bjöd på bissart mycket syra och kockarna hade tydligen haft det svettigt att matcha med rätterna. Lång lagringspotential pratade alla om och efter en snabb kik i Breuers exklusiva vinlista så inser man att den är gigantisch. Första köpbara vinet är från 1827 (0,35 l) och det andra på listan är en Erbach Marcobrunn Riesling Auslese Schloss Schönborn (0,7 l) från 1893. Om man vill pyttsa up €2 500 respektive €5 000 då förstås.

Kul, intressant och framförallt gott att få testa så många olika flaskor och årgångar. Det är sällan (läs aldrig) man för möjligheten att smaka på dubbla magnum-buteljer från 1988 respektive 1995. Hela paketet med fyra rätter (+amis) och sju viner gick på 795:- Ett kap.

Vi hade turen att få sitta tillsammans med vinsniffar-eliten från några av stans stjärnor på Vingruppens bord, så det kom några extra instick på slutet som jag inte minns namnet på. Gott var det i alla fall. :-) Nästan full matsal, ser fram emot nästa kväll.

Samtliga bilder är fotade av min käre vän Jacob Karström den 31 mars.

Dubbel magnum.

Theresa gick runt bland borden och pratade. Chosefri stämning.

Meny
Amis + 2008 Georg Breuer Riesling Sauvage - det vita husvinet. Lugnaste syran av 2008:orna.

Halstrade pilgrimsmusslor "Havtorn" med knaperstekt lardo, marinderad blomkål och blomkålsskum - fantastiskt gott. Tyvärr tog syran från vinet över lite. + 2008 Georg Breuer Riesling Nonnenberg

Kungskrabba "apelsin" med morotsemulsion, krabbtortellini och morötter med körvel. + 2008 Georg Breuer Riesling Berg Rottland + 2008 Georg Breuer Riesling Berg Schlossberg

Halstrad torskrygg "pistage" med halstrad havskräfta , brynt kräftsmör samt potatis och äppelpuré + 1988 Georg Breuer Riesling Schlossberg dubbel magnum - säg hej till petrolium och gummi. + 1995 Georg Breuer Riesling Nonnenberg dubbel magnum - kvällens bästa enligt många.

Vaniljcreme "kardemumma" med bakad rabarber och hallon + 2008 Georg Breuer Riesling Berg Roseneck Goldkapsel - äntligen lite sötma att luta sig mot. Kvällens bästa enligt mig. Kanske beror på att jag är en Sauternes-lover...

Karl von Spreti från Vingruppen.

Mise en place!

Behind the scenes.

Inga kommentarer: