lördag 19 juni 2010

Jean-Georges på Basement


Minst sagt kungligt besök på Basement igår och i förrgår när Jean-Georges Vongerichten från New York gjorde ett gästspel. Hela personalstyrkan måste har varit inkallad för att göra kvällen till en succé. Jag tror JG själv bara supportade lite i köket och det var Gustav Trädgårdh med crew som fick svettas tufft genom den åtta rätter långa menyn.

Herr Wagner själv var på bästa humör och sprang runt och tog pulsen på gästerna. Extra uppvaktning fick nog självaste Mannerström med fru som satt bordet intill oss. Han var mäkta imponerad av både hummer och pigvar och bad glatt om påfyllning på vinet.

Åtta rätter med viner till varje rätt bäddade för klassiskt avsmakningsmeny-berusning men jag tycker vi klarade oss väldigt bra. Godast och intressantast var pigvar och lamm som kändes mest nyskapande med sin asiatiska heta inslag. Perfekt tajmat med viner.

Rätt nr 2, Sashimi på röding med kräm smaksatt med citron, pepparot och dill. Toppat med friterat rödingskinn. (vad annars...) Vin, Domaine Loew, Riesling Bruderbach Clos de Fréres, Alsace, 2008.

Första rätten var en toast med bakad äggula och kaviar. (vi har sett den förrut) Vin, Palmer & Co, Blanc de Blancs Magnum, Champagne 1997.

Rätt nr 3. Grön ärtsoppa med parmesanskumm. Vin, Ceretto, Langhe Blangé Arneis, Piemonte, 2009. Gröna ärtor är aldrig fel.

Rätt nr 4. Pigvar med en skorpa av nötter och kryddor på toppen. Söt-sur sky/buljong. Vin, Domaine Albert Mann, Pinot Gris Cuvée Albert, Alsace 2007. Rätten kändes väldigt nyskapande. Kraftig fyllig Alsace, precis som man vill ha den.

Rätt nr 5. Pocherad hummer med saffrantapioca och en passionsfrukts-essens. Vin, Verget, Poully-Fuisse "terroirs de Vergisson", Bourgogne 2005. Kvällens bästa vita vin.


Rätt nr 6. Karamelliseratt lamm med rökt chiliglaze, sparris och kantareller. Vin, The Sadie Family, Sequillo, Swartland 2006. Sjukt gott, kraftigt rödpang. Kvällens första påfyllning...

Rätt nr 7. Macerated (urlakade?) jordgubbar med färsk basilika på en cheesecake med jordgubbssorbet och vispad smaksatt creme fraiche. Vin, Ceretto Moscato d'Asti DOCG Piemonte 2008. Sjuukt god dessert. Creme fraiche till dessert måste vi hitta något bra recept på...

Rätt nr 8. Chokladpudding med lätt vispad grädde och kristalliserad viol. (låter mer simpelt än vad det såg ut och smakade, haha)

1 kommentar:

Per J. Fogelin sa...

Grymt! Kul med den alltid lika noggranna redovisningen av besöket.