måndag 3 januari 2011

Nyårsrapport 2010

Nyår firades på hemmaplan i Mölndal. Med en lätt renoveringsstress kombinerat med en sista minuten-inspelning den 21:a december så blev det mindre planering än vanligt. Eftersom vinerna redan var inköpta så var vi spontana med maten och bestämde oss dagen innan.
Kanske årets godaste vita, Keller Riesling Trocken 2009, som vi drack för första gången för snart fem år sedan på Thörnströms. Keller - en av Tysklands bästa producenter. Tusen solar.

Efter Champagne-provningen på Systemet i Nordstan för en månad sedan så åkte ribban upp för hur bra bubbel kan (och ska) smaka. Egentligen var vi på jakt efter Ruinart men vi var tydligen inte ensamma... På rekommendation tog vi en flaska från Huré Fères, Terre Natale 1998. Efter en smått skräckfylld upplevelse när korken sköt ur sig själv direkt efter att vi släppt på ståltråden så visade det sig att vi bara vaskat dryga glaset. Stor utvecklad doft och smak. Torrt, friskt och med både frukt och bröd.

Till huvudrätten blev det spanskt rött med, Martinet Bru, 2006. Kanske en aning kraftig för fläsket. Jag är väldigt grön på spanjorer, i synnerhet Priorat-viner, men jag älskar stilen med all kraft och frukt utan att vara som en spritig syltburk. Till det ytterligare en spanjor Gran Calero Monastrell 2008. God men inte lika kraftig. Tog lite stryk av Prioraten. Till efterrätt och Roquefort blev det Château Grillon från Sauternes. Övriga ostar, grottlagrad Gruyère och Brillat Savarin fick nöja sig med den andra flaskan Keller.

Ursäkta Jake, men dom här kommer varken från Grebbestad eller Frankrikes västkust...

Ceviche på pilgrimsmussla, gurka, avokado, paprika, chili, lime och koriander.

Bräserad fläsksida med tryffelpotatispuré och färsklök.

Semifredo med blodapelsin- och balsamvinäger-marinerade jordgubbar.

En vecka innan julafton.


4 kommentarer:

Maria sa...

Kellers har jag tänkt köpa ett bra tag nu, men det faller ur skallen vid varje Systemetbesök..

Väldigt trevlig meny, och område ni bor i - fellow Mölndalsbor här :)

Jim, Göteborg sa...

Tack. Och glöm aldrig Keller igen. Finns tio kvar i Nordstan :)

Maria sa...

Nu verkar det kommit in lite fler till Gårda också, ska nog passa på till helgen.

Tror du det skulle vara bra till sashimi på salmalax med tillhörande dipsåser?

Jim, Göteborg sa...

Sen i svaret här. Men ja, det tror jag, om inte dipsåserna är för söta..