lördag 5 mars 2011

Dumplings

Vi har fallit in i en svår dumplingsperiod. En slags koreansk förfest som bara kan sluta på två sätt. Antingen föräter vi oss på de recept vi behärskar, eller så går vi vidare, sugs ner och börjar baka wotonplattor och koka egen fisksås. Framtiden får utvisa.

Enligt Asian Dumpling Tips så finns det tre-fyra olika basknyten. Pengapungen ovan är en snabbvariant som funkar utmärkt också.

Dom Asiatiska livsmedelsbutikerna (där vi köpt wotonplattor och ångboxar) verkar ha en högst känslomässig prissättningen. Och handlar man inte för minst 150 kronor i butiken på Grönsakstorget så är det cash som gäller. Inte speciellt trevliga är dom heller. Det kanske är Yakuza som styr? Hung Fat Trading på Östra Hamngatan är den mest kompletta butiken hittills.

Dumplings (30-35 st)
2 finstrimlade salladslökar
1-2 finhackade kinakålsblad
1½ cm färskriven ingefära
250 g fläskfärs
1 msk soja
1 msk maizena
1 msk risvinäger
2 tsk sesamolja
1 tsk socker
1 pkt wontondeg (köpt på närmaste Asienbutik, fryst)

Knyterna ångas i cirka 15 minuter.


Koreansk chilidip
En halv dl soja ungefär
1,5 cm färskriven ingefära
1 hackad vårlök
1 tsk koreanska chiliflingor
1/3 pressad lime

Korianderdip
Ett knippe hackad koriander
1/2 röd Ica-chili
Rejält med soja
En skvätt risvinäger
Lite sesamolja (försiktigt)
En halv lime
Lite socker

Momofukus snabbpicklade saltgurka
1/2 slanggurka
Tre delar socker
En del Koshersalt

Låt stå och dra i 15-20 min, häll av vattnet som släppt.

Momofukus picklade gurka
ca 1 dl varmt kranvatten
ca 1/2 dl risvinäger
6 msk socker
2,5 tsk Koshersalt
Gurka (eller annan grönsak)

Funkar fint efter 20 min men är ju godast efter en dag eller två i kylen.

Torrt vitt från Alsace, gärna Gewurztraminer, passar utmärkt till. Eller en ljus lager förstås.

video

4 kommentarer:

Anonym sa...

funkar det med vanligt salt?

Jim, Göteborg sa...

Kör på vanligt flingssalt.

Sofi sa...

Dom där ser ju grymma ut. Nästan lika snygga som i Taipei. Måste prova...

Bror sa...

Tack