söndag 27 maj 2012

Irish Porter Cheddar

Vissa ostar bara måste provas. Det kan vara för att dom är så otroligt billiga eller så ohövligt dyra. Det kan vara för att dom döpts till Mölndalsosten för att en gammal tant envisats med att säga så. Det kan också vara för att man likt en fågelskådare måste bocka av vissa sorter. Irish Porter Cheddar valde jag för att den var så fruktansvärt ful OCH för att jag gillar Porter. Sen att jag inte är speciellt förtjust i cheddar spelade mindre roll.

Tillverkad av Chahills Farm, Newcastle, Irland på komjölk och Porter. Lätt rökig, kanske lite kakao långt borta och sen rätt mycket klassisk cheddar. Mest kul. Och ful. Tur att det fanns både opastöriserad Morbier och Brie de Meaux att mätta sig med. 

Till detta en favorit från North Coast Brewing Company Red Seal Ale. En amerikansk Amber Ale.  Parallellt ett litet fynd från SBs tillfälliga och fina producenten Domaines Schlumberger. En Grand Cru, Saering 2007 från Alsace. 167:- Doftade större än den smakade tyvärr. Mineral, grape och en aning petroleum. Kanske väl torr och med mindre frukt mot vad jag hade önskat. Väldigt gott ändå och lätt värt priset. 

Sen hittade jag en gammal favorit från Piemonte och producenten Gianni Voerzio. Langhe Arneis var när vi inmundiga det senast en riktigt killer för sina 129 spänn. Ser fram emot att testa det igen och se om vi minns rätt. 


Inga kommentarer: